Toiminnanjohtaja Mari Anttila pohtii ensimmäistä työvuottaan Kotipirtissä.

Katsaus vuoteen 2020

Ensimmäinen toimintavuoteni Kotipirtillä on lopuillaan ja vuoteen on mahtunut paljon enemmän kuin olisin koskaan voinut kuvitellakaan. Mielenkiintoinen ja opettavainen vuosi 2020 on nyt takana ja päivääkään en vaihtaisi, vaikka haasteita vuoteen on mahtunutkin vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi.

Korona-epidemian synnyttämä huoli

Korona on muuttanut nopeasti ympäristöämme vuoden 2020 aikana ja vaikuttanut meillä palvelutalon arkeen myös monella tapaa. Korona on haastanut löytämään uudenlaisia tapoja ja toimintamalleja arjen työhön ja kaikenlaiseen olemiseen.

Ikäihmiset, omaiset ja työntekijät ovat olleet huolissaan toisistaan ja myös itsestään, ja tämä on toki näkynyt toiminnassakin tavalla tai toisella aina ajoittain. Kukapa olisi osannut arvata, että maailma muuttuu näin radikaalisti ja arjesta tulisi näin erilaista, kun se nyt tällä hetkellä on ja tulee varmasti vielä hetken aikaa olemaankin.

Yhteydenpito omaisiin

Meillä täällä palvelutalolla yhteydenpitoa omaisiin on pyritty pitämään säännöllisesti ja yhteydenpidon välineiksi on otettu puhelimen lisäksi myös tabletteja ja ihan perinteisiä postikortteja. Videopuhelut ovat mahdollistaneet joillekin ikääntyneille mielekkään yhteydenpidon kanavan ja tuonut iloa päiviin, kun omalle läheiselle on soitettu kuvapuheluita.

Omaisten on ollut mahdollista yksilöllisten järjestelyjen turvin tavata läheisiään ja näitä tapaamisia on toteutettu muun muassa ulkona, ikkunan takaa vilkutellen tai pergolan lasien läpi jutellen. Syksyn saapuessa järjestelimme varastotiloihin lisäksi tapaamispaikan, joissa kohtaamiset ova olleet mahdollisia erillisessä tilassa. Omaisia on ohjeistettu suojautumisen osalta, jotta tapaamiset ovat olleet turvallisia. Meillä on ollut onnellinen asema siinä mielessä, että olemme välttyneet altistumisilta ja tartunnoilta, vaikka tilannemaakunnassa onkin huolestuttava ja sairastuneita on paljon. Eettisiä kysymyksiä on jouduttu pohtimaan paljon, kun vaakakupissa ovat olleet tapaamisiin liittyvät rajoitukset ja yksilön vapaus. Vastuullisesti yhteisessä hengessä omaisten ja vierailijoiden kanssa olemme saaneet kuitenkin turvattua asukkaidemme terveyden.

Asukkaiden viihtyvyyteen on panostettu

Asukkaidemme elämänlaatua ja toimintakykyä on pyritty ylläpitämään mahdollisimman hyvin haastavista olosuhteista huolimatta. Henkilökunta on tehnyt hienoa työtä ja heidän avullaan on järjestetty muun muassa yksilöllisiä virike- ja jumppatapahtumia päivittäin. Ulkopuoliset toimijat ovat ilahduttaneet meitä vuoden aikana lahjoituksillaan mm. tuomalla yksiköihin kukkia ja suklaakonvehteja, lautapelejä ja jopa torkkupeittoja. Myös erilaiset viihdyttäjät ovat olleet yhteydessä ja järjestäneet asukkaillemme lauluesityksiä ja konsertteja pihalla.

Työtä on tehty päivä ja viikko kerrallaan ratkaisuja etsien aina kullakin hetkellä käsillä oleviin haasteisiin. Uusi tilanne on opettanut meille monenlaisia asioita. Yhteen hiileen puhaltaminen, kollegiaalisuus, avunanto ja yhteistyöntekeminen ovat saaneet uusia ulottuvuuksia ja lisääntynyt työssämme. Aiempaa enemmän on keskitytty perustyöhön ja asukkaisiin. Arvokasta työtä tehdään vaativissa olosuhteissa ja siitä suuri kiitos henkilökunnallemme, joka tekee työtä täydestä sydämestään. Toivon kuitenkin, että vuodesta 2021 tulee turvallisempi ja tavanomaisempi kuin mitä tämä vuosi on ollut. Oheisen ajatuksen sanoin toivottelen kaikille erittäin hyvää Uutta vuotta 2021 sekä itseni että koko Kotipirtin henkilöstön puolesta!

”Säilyttäköön uusi vuosi sen
mitä rakastat
Tuokoon tullessaan sen
mitä kaipaat
ja vieköön mennessään sen
mitä taakkana kannat.”

Mari Anttila, toiminnanjohtaja

kotipirtti
kotipirtti


Kotipirtti ry
Käräjätörmä 12
33310 Tampere
p. (03) 3153 31
kotipirtti@kotipirttiry.fi

Käsittelemme ostolaskut sähköisesti ja vastaanotamme laskut ensisijaisesti verkkolaskuina.

Verkkolaskun osoite: 003716363949

Verkkolaskuoperaattori: Maventa

Operaattorin välittäjätunnus: 003721291126

Y-tunnus: 1636394-9

kotipirtti


Kotipirtti ry
Käräjätörmä 12
33310 Tampere
p. (03) 3153 31
kotipirtti@kotipirttiry.fi