Kotipirtissäkin ajallaan kesäisin riksapyörällä. Sami Lahdenperä kertoo, mikä on riksapyörä ja millaisen vapaaehtoistehtävän se voi tarjota.

Mikä on riksapyörä ja missä sitä käytetään?

Taksipyöristä on tullut hyvin suosittuja Euroopan suurkaupungeissa turistien kuljettamiseen paikasta toiseen. Ne tunnetaan myös nimellä riksa tai riksapyörä. Nimi on peräisin Aasiasta, missä tällaisia riksapyöriä on käytetty jo vuosisatojen ajan. Riksapyörä on sähköavusteinen pyörä, jossa on etuosassa kahden hengen istuttava penkki. Sähköavusteen vuoksi riksapyörää on kevyt polkea vaikka kyydissä olisi kaksikin henkilöä.

Turistien kuljettamisen lisäksi näitä taksipyöriä käyttävät ulkomailla myös vanhainkodit, hoitokodit ja julkisen sektorin projektit, joissa vapaaehtoiset kyyditsevät ikäihmisiä ajelulle raittiiseen ilmaan. Myös Suomessa erilaiset yhteisöt ovat vuosien varrella hankkineet riksapyöriä käyttöönsä. Myös meille Kotipirttiin hankittiin yhteisörahoituksella riksapyörä rikastuttamaan asukkaidemme elämää.

Vapaaehtoistehtävänä pyöräluotsi eli riksapyörän kuski

Pyörällä kaiken ikää on pyöräliiton ja pyöräinstituutin koordinoima vapaaehtoistoiminnan muoto, jossa koulutetut pyöräluotsit vievät riksapyörillä ikäihmisiä ajelulle. Kansainvälisesti toiminta tunnetaan nimellä Cycling Without Age ja se on lähtöisin Kööpenhaminasta. Riksapyöriä ja pyöräluotseja löytyy maailman laajuisesti 37 eri maasta. Pyöräluotsit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, joiden kyydissä ikäihmiset pääsevät nauttimassa ulkoilmasta ja ympäristöstä. Pyöräluotseja taas kouluttavat pyöräkapteenit, jotka ovat saaneet valmiuden kouluttaa. Tampereella pyöräkapteenina toimii Joel Lindholm (joel.j.lindholm@gmail.com).

Riksapyörän kuljettaminen ei ole vaikeaa, mutta perehdytyksen se vaatii. Pyöräluotsiksi voi kouluttautua kuka tahansa asiasta kiinnostunut. Koulutuksessa käydään läpi esim. vapaaehtoistyön perusteita, ikäihmisten kohtaamista, riksapyörän hallintaa ja tekniikkaa sekä liikennesääntöjä. Meillä Kotipirtissä on erityisen tärkeää, että turvallisuusnäkökohdat on huomioitu. Pyörän varusteisiin kuuluvat turvavyö ja pyöräilykypärät. Suomessa on voimassa oleva kypäräsuositus pyöräillessä. Yli 70-vuotiaiden tai COVID-riskiryhmään kuuluvien asukkaiden ulkoilussa Kotipirtissäkin noudatetaan THL:n ja STM:n ajantasaista ohjeistusta hygieniakäytänteiden ja riskiryhmien suojelemiseksi.

-Sami Lahdenperä

kotipirtti


Kotipirtti ry
Käräjätörmä 12
33310 Tampere
p. (03) 3153 31
kotipirtti@kotipirttiry.fi

Käsittelemme ostolaskut sähköisesti ja vastaanotamme laskut ensisijaisesti verkkolaskuina.

Verkkolaskun osoite: 003716363949

Verkkolaskuoperaattori: Maventa

Operaattorin välittäjätunnus: 003721291126

Y-tunnus: 1636394-9

kotipirtti


Kotipirtti ry
Käräjätörmä 12
33310 Tampere
p. (03) 3153 31
kotipirtti@kotipirttiry.fi